Veelgestelde vragen - FAQ

Heb je na het bezoek aan de HELP! app website nog vragen? Dan kun je hier de meest gestelde vragen terug vinden. Staat jouw antwoord er niet bij? Heb je nog vragen je na het lezen van de veelgestelde vragen? Heb je andere suggesties? Neem dan contact met ons op. Dit kan middels het contactformulier. We zullen dan zo snel mogelijk je vraag beantwoorden.

Het  lukt  mij  niet  om  de  HELP!  app  op  mijn  Android  te  installeren,  hoe  komt  dat?

De HELP! app is nog niet te vinden als je zoekt naar "HELP", wanneer je zoekt op "helpapp" krijg je de app wel te zien. Ook kun je de app direct installeren door met je telefoon naar www.help-app.nl/download te surfen. Verder werkt de app alleen met Android versie 2.2 of hoger. Dit is omdat het ontvangen van meldingen op je telefoon pas vanaf deze versie mogelijk is.

 

Als  ik  de  HELP!  app  heb,  loopt  de  batterij  van  mijn  smartphone  dan  niet  snel  leeg?  

 

Ja,de batterij loopt sneller leeg dan normaal gesproken maar het gaat slechts om een klein percentage.

Voor het functioneren van het systeem wordt namelijk je locatie bepaald zonder GPS en dit wordt pas aan ons doorgeven als je je substantieel verplaatst. Pas als je een melding doet, wordt je precieze locatie met GPS bepaald. 

Waarom  is  de  app  alleen  beschikbaar  op  iPhone  en  Android?  

We hebben gekozen om de app in eerste instantie voor iPhone en Android telefoons te ontwikkelen, omdat dit de twee grootste platforms zijn op het gebied van apps. Binnenkort zal ook een versie voor Blackberry en Windows Phone 7 gelanceerd worden.

Moet  GPS  aan  blijven  staan  om  de  HELP!  app  te  gebruiken?

Nee, dit is niet nodig. De HELP! app maakt gebruik van de zendmasten van je telecomprovider om je locatie te bepalen. Dit wordt constant gedaan, het systeem moet immers weten of jij in de buurt bent van een noodsituatie. De iPhone geeft hierbij bovenaan een pijl-icoon weer, dit betekent echter niet dat GPS wordt gebruikt.

Als je alarm slaat of een alarm ontvangt wordt bij de iPhone GPS automatisch ingeschakeld, bij Android telefoons wordt je erop geattendeerd dat je dit zelf moet doen.

Waarom  ontvang  ik  alarms  die  kilometers  van  mij  verwijderd  zijn?  

Als iemand alarm slaat, worden de 10 mensen die het dichtst in de buurt zijn gealarmeerd. Als er in jouw omgeving nog weinig mensen zijn die de HELP! app op hun telefoon hebben, zijn er dus ook weinig mensen in de buurt als iemand alarm slaat. Daarom kan het voorkomen dat jij bij de 10 mensen in de buurt behoort, terwijl je kilometers van de noodsituatie verwijderd bent.

Als  ik  de  app  download,  weten  jullie  dan  altijd  waar  ik  ben?

Het systeem moet op de hoogte zijn van je locatie, om twee redenen. Als eerst moet worden bekeken of je in de buurt bent van een noodsituatie, als dit het geval is ontvang je een alarm. Ook moet het systeem op de hoogte zijn van je locatie als je zelf alarm slaat, anders kunnen immers geen helpers in de buurt worden opgeroepen.

Bij het installeren van de app ga je akkoord met het feit dat je locatie wordt bijgehouden. Wij hebben verder geen persoonsgevens van je.

Wat  als  iemand  vals  alarm  slaat?  

Na afloop van een alarm, wordt aan helpers gevraagd of het alarm terecht was. Als twee of meer helpers aangeven dat een alarm vals was, dan ontvangt de melder een waarschuwing. Als dit nogmaals voorkomt, kan de betreffende gebruiker geen alarm meer slaan. We doen dit, omdat we streng willen zijn tegen misbruikers en helpers niet willen demotiveren omdat zij meerdere keren voor niets ergens heen rennen. Het feit dat 112 direct gebeld wordt bij het slaan van een alarm, is een extra drempel om misbruik te voorkomen.

Ook wordt er in de algemene voorwaarden duidelijk vermeld dat het strafbaar is om een valse melding te doen en dat het tot afsluiting van de HELP! –app kan leiden. 

Welke  verschillende  soorten  alarmen  kunnen  via  de  HELP!  app  gedaan  worden?

De HELP! app is alleen bedoeld om te gebruiken bij noodsituaties, waarbij je 112 mag bellen. Via de HELP! app bel je altijd 112 bij het slaan van een alarm. De verschillende soorten alarmen die via de app gedaan kunnen worden:

  • Hart
  • Letsel
  • Gif/ Allergie
  • Stikken
  • Verdrinking
  • Brand
  • Geweld

Zorgt  de  HELP!  app  niet  voor  ramptoerisme?

Nee, omdat een alarm naar 10 helpers gestuurd wordt en bovendien altijd heel lokaal gericht is, is de kans op ramptoerisme klein. Als je op de hoogte wil zijn van het laatste nieuws omtrent 112 meldingen, dan vind je die via de algemene meldingen feed van de hulpdiensten (P2000).

Wat  als  een  helper  eigenlijk  een  overmoedige  amateur  is  en  juist  voor  meer  schade  zorgt?

We geven duidelijk aan dat bepaalde type alarmen alleen voor experts bedoeld zijn. Een amateur kan in sommige gevallen minder doen dan een expert. Mensen gerust stellen kan ook al erg waardevol zijn en dat kan iedereen. In de app worden concrete tips aangereikt wat een helper in een bepaalde situatie kan doen, waarbij ook duidelijk wordt gemaakt dat bepaalde handelingen niet door een amateur uitgevoerd dienen te worden.

Hoeveel  mensen  ontvangen  een  alarm  als  ik  alarm  sla?

Er worden 10 mensen opgeroepen bij een noodsituatie, binnen een straal van maximaal 20 kilometer. Bij een oproep wordt altijd gekeken of er een professionele hulpverlener in de buurt is. Zij worden dan ook eerder opgeroepen om te komen helpen.

Moet  ik  ook  nog  112  bellen  in  een  noodsituatie?  

Als je alarm slaat bel je automatisch 112, je krijgt dan ook 112 aan de telefoon en de alarmdiensten worden gealarmeerd. Je hoeft dus niet zelf nog eens 112 te bellen. Naast dat 112 wordt gebeld worden de mensen in jouw omgeving gewaarschuwd om te helpen in een noodsituatie. 

Hoe  weet  ik  als  helper  wat  ik  moet  doen  in  een  noodsituatie?

Wanneer je een alarm ontvangt dat er een noodsituatie is bij jou in de buurt, worden er tips aan jou getoond. Deze tips laten zien wat je kunt doen om het slachtoffer te helpen. Wordt het slachtoffer al op de juiste manier geholpen blijf er dan bij en probeer het slachtoffer gerust te stellen of assisteer de andere helpers naar aanleiding van de tips.

Wat  als  er  niemand  in  de  buurt  op  een  alarm  reageert?  

Naast het feit dat mensen in de buurt het alarm ontvangen, bel je via de app ook gewoon 112. Dat betekent dat de hulpdiensten ook onderweg zijn. De HELP! app is geen vervanging van de hulpdiensten. De HELP! app geeft extra hulp om zo sneller hulp te bieden in noodsituaties.

Wat  gebeurt  er  als  de  HELP!-  app  niet  werkt  maar  er  wel  een  noodsituatie  is  ?

Op dat moment wordt er altijd teruggevallen op het bellen van 112. Het is dus altijd mogelijk om in contact te komen met de meldkamer. Als het versturen van het bericht naar personen in de buurt niet werkt blijft de app het proberen totdat het wel lukt.